woensdag, januari 11, 2017

Eet die kikker

Heb je wel eens zo'n moment dat je eigenlijk iets moet doen maar liever iets anders doet? En dat je je hult in uitstelgedrag? De schuur moet eigenlijk geschilderd worden, maar je ontwijkt liever dit klusje en de hitte van de zon door in de schaduw van een boom een leuk boek te lezen. Of het pad moet sneeuwvrij worden gemaakt, maar je zit liever bij de kachel met een goed boek. Of je moet een boekrecensie schrijven, maar Awsome Games Done Quick is weer begonnen (ja ja, het is niet alleen boeken wat de klok slaat).

Brian Tracy liep blijkbaar vaak tegen zulke momenten op en vond het een interessant idee om er een boek over te schrijven. Of eigenlijk een boek die tips geeft om te stoppen met uitstellen en gewoon de belangrijke taken uit te voeren. En dit boek heeft de titel Eat That Frog. Oftewel Eet die kikker.

Eat that frogKikker

Met de kikker bedoelt Tracy de taak die heel vervelend is, maar die wel gedaan moet worden. Vaak een taak die niet alleen vervelend is, maar ook zeer belangrijk om uitgevoerd te worden. Je zou het ook de zure appel kunnen noemen, waar je door heen moet bijten. Maar een kikker klinkt natuurlijk nog smeriger. Dus je moet wel sterk in je schoenen staan om die op te eten.

Toch is dit het punt welke Tracy naar voren brengt in Eat That Frog. Doe die nare taak eerst, dan ben je er van af en kun je je focus richten op de volgende nare taak. Tot je hopelijk op een gegeven moment toe komt aan de leukere zaken die het leven te bieden heeft. Om je hierbij te helpen geeft Tracy in 21 hoofdstukken 21 tips om uitstelgedrag te vermijden en in minder tijd meer gedaan te krijgen.

Praktijk

Deze 21 tips van methodes, technieken en strategieën zijn door tijdmanagement-expert Brian Tracy over 40 jaar tijd verzameld vanuit vele werken van andere deskundigen en door hemzelf in de praktijk getest. Daarnaast geeft hij seminars waarbij hij deze tips aan de man (en vrouw) brengt en de deelnemers hiervan geven ook de feedback terug dat deze tips in de praktijk helpen, als je de auteur op zijn woord mag geloven. Maar wetenschappelijk wordt dit niet onderbouwd. En door de manier waarop de auteur zijn verhaal brengt, haast Emile Ratelband-achtig, vraag ik me af of alles wel zo rooskleurig is als het wordt gebracht.

Eén van de tips is bijvoorbeeld dat je moet achterhalen welke drie activiteiten binnen je werk het belangrijkste zijn. Deze vormen dan 90 procent van je bijdrage. Oftewel focus je vooral op die 90 procent, want dat levert de meeste winst op. Dit lijkt natuurlijk allemaal heel erg mooi. Maar lieve lezers die tevens leden zijn van de beroepsbevolking, hebben jullie het gevoel dat 3 taken in je werk voor 90 procent jullie activiteiten bepalen? Ik persoonlijk zie dat niet bij mijn werk. En nu kun je natuurlijk zeggen: Dat is maar een schatting, dat moet je niet zo heel nauw nemen. Maar zo wordt het wel gebracht door de auteur gebracht.

Maar hier blijft het niet bij. Dit verhaal gaat nog een stukje verder. Want Tracy haalt een verhaal erbij van één van zijn deelnemers. Welke dus ook achterhaalde welke drie activiteiten voor het meeste resultaat zorgde. En daarmee is deze persoon toen naar de leidinggevende gegaan en heeft daar weten te regelen dat deze voortaan alleen maar die drie taken hoeft uit te voeren. Waardoor deze persoon twee keer zoveel omzet genereerde voor het bedrijf dan ervoor. De andere taken werden vervolgens bij andere personen neergelegd. Klinkt allemaal heel mooi. Maar hoeveel van jullie zouden dit voor elkaar krijgen bij jullie werk? Mijn leidinggevende ziet me al aankomen. En dit is niet pessimistisch denken, maar gewoon realistisch zijn. Het klinkt allemaal heel mooi, maar ik vraag me nog steeds af of het altijd werkt. Iets wat Tracy wel schrijft. Namelijk: "Alles kan, alles ligt binnen je bereik als je deze principes leert toepassen." en "De sleutel tot geluk, voldoening, grote successen en een heerlijk gevoel van persoonlijke kracht en effectiviteit is: de gewoonte ontwikkelen om elke dag als je aan het werk gaat je kikker te slikken." Sorry, ik krijg bij dit soort zinnen altijd een beetje jeuk.

Onzin?

Is het dan allemaal onzin? Dat nou ook weer niet. Ik zie zeker het nut van het gebruik van deze tips. Alleen heb ik niet het gevoel dat het de Heilige Graal is die de auteur het doet lijken. Op persoonlijk vlak kan het zeker helpen om structuur te brengen aan je activiteiten. Waardoor je belangrijke zaken in beeld krijgt en je vervelende activiteiten niet uitstelt. Maar of je daar nu ook gelijk gelukkiger van wordt, of meer voldoening uit haalt, of grotere successen boekt etc. Tja, dat ligt denk ik grotendeels van de situatie af. Sommige kikkers moet je gewoon slikken. Wordt mijn leven er beter op als ik mijn pad sneeuwvrij maak? Niet echt. Maar het is toch iets dat moet gebeuren als er in de winter sneeuw valt. En het liefst zo vroeg mogelijk op de dag om mogelijke ongelukken te voorkomen.

En ook op werkgebied zullen bepaalde tips zeker hun nut hebben. Maar toch ben ik van mening dat een belangrijk aspect hier is dat je werkgever/leidinggevende lang niet altijd mee zal werken. Waardoor je nog zo hoog of laag kunt springen, maar veel zal er niet veranderen. Behalve dan dat je je belangrijke/vervelende activiteiten voortaan niet uitstelt en je effectiever gaat werken (wat niet altijd even verstandig is voor jezelf). Natuurlijk zal het op bepaalde niveaus binnen het bedrijfsleven prima werken. En vermoedelijk zijn het juist de mensen die op die niveaus werken die bij Tracy op de seminars langskomen. Maar over welk percentage van de gehele beroepsbevolking praten we dan?

Uiteindelijk zal je als lezer zelf moeten bepalen welke tips je gebruikt en in welke situatie. En wie weet... misschien zit er een tip tussen die je leven er een stuk mooier op maakt. En dat zou het boek al meer dan waard zijn. Toch?

Conclusie

Brian Tracy weet het mooi te brengen in Eat That Frog. Gebruik deze 21 tips en je leven wordt geweldig. Maar kijk als lezer alsjeblieft door deze zonneschijn heen. Toch zijn de tips op zich zo slecht nog niet. Ze zijn mogelijk niet allemaal even goed te gebruiken in je eigen situaties, maar al is er maar één tip die je leven makkelijker maakt, dan is dat toch een mooie verbetering.

Informatie
  • ISBN: 978 94 924 9307 1
  • E-Book: 978 94 9249 308 8
  • Uitgeverij: Maven Publishing
  • Vorm: Paperback
  • Pagina’s: 172
  • Prijs: € 17,50
P.s. Ik heb de kikker gegeten om deze boekrecensie te schrijven in plaats van naar Awsome Games Done Quick te kijken. Maar het schrijven was dan ook geen gifkikker… of zelfs maar een dood gewone kikker. Nee, eerder een chocolade kikker. Echter wel één die als eerste gegeten is. Mijn dank gaat uit naar Maven Publishing voor het sturen van een recensie exemplaar.

Geen opmerkingen: